Emmett Therapie

De Emmett Techniek………een simpele methode met direct resultaat

Ross Emmett en de geschiedenis van de Emmett Techniek

 Ross is een dynamische persoonlijkheid en een begenadigd therapeut die thuis is in meerdere behandelwijzen zoals:

•        Therapeutische Massage

•        Trigger Point Therapie

•        Neuro - Linguïstisch Programmeren

•        Bowen Therapie - Senior Instructor Level II Trainer

Al vanaf 1983 is hij een gewaardeerd docent in de Therapeutische Massage Therapie en daarnaast is hij ook 8 jaar (1997- 2006) hoofddocent in de Bowen Therapie geweest.

Deze kwalificaties geven echter niet goed weer hoe hij als behandelaar werkt.

Ross heeft namelijk de unieke gave om bij elke patiënt direct te kunnen ‘zien’ waar het probleem zit, wat er aan gedaan moet worden en hoe de behandeling vervolgens ook het best uitgevoerd kan worden, ‘op maat gemaakt wordt’ voor de patiënt.

Hij noemt deze aanpak de ‘Kameleon’-benadering; dit is de sleutel tot het succes van zijn techniek die al vele jaren tot uitzonderlijke goede resultaten leidt.

 

Wat is dat nou eigenlijk, die Emmett Techniek, hoe werkt het en wat kan het voor u betekenen?

De Emmett therapeut beschikt over een gereedschap dat in enkele minuten tijd bijzonder effectief blijkt te zijn. Dat is voelbaar, zichtbaar en vaak hoorbaar; cliënten reageren vaak verbaast over het snelle effect

Deze mensvriendelijke behandeltechniek bestaat uit een serie opeenvolgende (lichte) drukhoudingen (holding points) of korte bewegingen (switches), uitgevoerd door één of enkele vingers, meestal middelvingers. 

Het succes van deze methode berust op de exacte combinatie tussen 

-De juiste plek op het lichaam

-De juiste houding van de vingers

-De juiste druk die variabel is.

Indien goed toegepast ontstaat er een vrijwel onmiddelijke reactie, welke zich laat vertalen als pijnreductie, verbeterde motoriek, afname van spanningen of restricties, tot aan meer emotionele balans toe.

 

Deze behandelmethode prikkelt het neuro-musculaire systeem op een zodanige wijze dat het leidt tot een zo optimaal mogelijke homeostase (het in evenwicht zijn van alle functies in het lichaam, zoals temperatuur, zuurgraad, bloeddruk en ademhalin) en het vermogen van het lichaam dit evenwicht te behouden, ondanks omgevingsinvloeden. 

Vanuit de wetenschap met betrekking tot de zgn. ‘critical point analysis’ is bekend dat, in een uiterst complex systeem als het lichaam, de juiste aanraking van een specifiek ‘critical point’(receptoren) kan leiden tot grootse effecten. 

En juist deze benadering volgt de Emmett Techniek, de prikkeling van een tweetal receptoren, de sensorische en de musculaire.

Deze groepen van receptoren kruizen elkaar veelvuldig op diverse punten van het lichaam, welke cruciaal blijken te zijn waar het gaat om het deblokkeren van spieren, pezen, organen, botten en vaak zelfs emoties.

Bij de Emmett Techniek wordt een combinatie van directe druk en zachte draaibewegingen gebruikt om specifieke spiergroepen te ontspannen en het lichaam weer in balans te brengen. 

De resultaten zijn vaak spectaculair en kunnen direct optreden. Veel cliënten ervaren al tijdens de behandeling pijnvermindering en een toegenomen souplesse.

Deze methode laat zich uitstekend combineren met andere technieken, zoals de Bowen Techniek.