Bowen Therapie

The healing power of gentle touch

Toen Tom Bowen in 1982 overleed kon hij zich nauwelijks hebben voorgesteld dat in de volgende jaren zijn naam en methode van lichaamswerk over de hele wereld zou reizen.
Thomas A. Bowen (1916-1982) ontwikkelde deze techniek in Geelong, Australië. Na gediend te hebben in de 2e WO, Thomas Bowen kreeg interesse in het vinden van manieren om het menselijk lijden te verzachten. Hij bleek een begaafd genezer en bleek een bijzondere gave te hebben om intuitief te weten waardoor mensen ziek werden en hoe ze te helpen om van hun pijn af te komen.
Zijn techniek is bijzonder omdat hij het ontwikkelde zonder enige medische achtergrond of opleiding. Hij verklaarde vaak dat zijn werk "simpel een geschenk van God" was. Over een periode van een aantal jaren ontwikkelde hij het systeem, maar zijn werk was niet compleet toen hij stierf. Het was zijn overtuigd van het zelfherstellend vermogen van het lichaam,  als het lichaam de juiste informatie kreeg in de juiste omgeving.
Het werk van Tom Bowen was niet een systeem van series van moves of technieken, maar meer een stuk muziek dat zou veranderen overeenkomstig de stemming van het orkest of het temperament van de dirigent. Hij wist gewoon wanneer er geen balans in het lichaam was en hij had de capaciteit om te weten wanneer die balans aan het veranderen was.
Zo gauw Tom Bowen het proces in gang had gezet, wist hij dat gedurende de week het lichaam dit over zou nemen om de rest te doen. Hij had het bijna nooit mis.
Tom Bowen had het ontzettend druk in zijn praktijk. Een onderzoek door het parlement van Victoria naar alternatieve gezondheidstherapeuten gaf aan dat Tom Bowen 13.000 patiënten per jaar behandelde over een periode van 27 weken. Rekening houdend met het feit dat tussen de behandelingen 7 dagen zaten en de meest mensen maar 2 of 3 behandelingen nodig hadden, is dit een immens aantal cliënten per jaar.
In Geelong (Australië) staat een monument voor Tom Bowen, The Healing Hands.

KRACHTIGE RESULTATEN MET EEN ZACHTE BEHANDELING, een aanrader voor iedereen!

De Bowen Techniek is een dynamische, maar zachtaardige therapie. Het is geschikt voor iedereen, van baby's tot mensen op hoge leeftijd. 

Het kan op doeltreffende wijze een breed scala aan klachten behandelen.

Ook (top)sporters hebben er baat bij en worden minder blessure gevoelig en ervaren een toename in hun prestaties. Een acute blessure kan vaak snel verholpen worden. 

Een Bowenbehandeling is voor zowel de cliënt als voor de behandelaar niet belastend. Er wordt niets gemanipuleerd en er wordt nooit kracht gebruikt. De behandeling geeft rust en ontspanning en geeft goede ondersteuning bij stress. De Bowen Techniek kent geen contra indicaties.

De Bowen Techniek is een holistische therapie. welke het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer activeert. Met de handen worden impulsen gegeven aan het lichaam om de gezonde, evenwichtige positie weer te herstellen. Hierbij worden voornamelijk de duimen en vingers gebruikt. 

Op specifieke plaatsen op het lichaam worden zachte, rollende bewegingen over spieren, pezen of banden gemaakt, waarbij de impuls uitkomt bij het bindweefsel (fascie). De rolbewegingen worden de zgn. 'bowen moves' genoemd.

Deze bewegingen zijn over het algemeen pijnloos.

De doorwerking van een behandeling kan enkele dagen of langer in beslag nemen. Het resultaat c.q. de verbetering is afhankelijk van het soort aandoening en hoelang de aandoening al bestaat. 

Door de behandeling wordt het lichaam in staat gesteld om vaste patronen los te laten, waardoor er letterlijk en figuurlijk ruimte ontstaat. Hierdoor kan het lichaam de lichamelijke en emotionele stress verwerken en kunnen afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgehoopt worden afgevoerd.

Eigenlijk gooit de therapeut een dominosteentje om, waardoor de rest volgt. De spieren, pezen, organen en gewrichten krijgen een prikkel tot ontspanning, waardoor de onderliggende pijn, verkramping en blokkades verdwijnen. 

Door tussentijdse korte pauzes krijgt het lichaam de gelegenheid tot maximale concentratie om de opgewekte signalen te verwerken. 

De cliënt voelt soms warmte of tintelingen en ontspant. 

De ontspanning zet allerlei processen in gang, zoals beter slapen en het beter opgewassen zijn tegen werkdruk en spanningen.

 

“Elke natuurlijke therapie moet gehoorzamen aan de eerste wet van natuurlijke genezing.

Die wet zegt dat het lichaam wordt behandeld als één geheel, zonder referentie naar benoemde ziekte”.

 

Bron: Professor Malcolm Stemp, 40 jaar homeopaat en lector aan de universiteit van Oxford in de osteopathie