“Eigenlijk is de burnout bij mij begonnen 8 jaar geleden. Ik werk in het secundair onderwijs en we kregen inspectie. Ik moest mijn cursussen zelf maken en heb nachten doorgewerkt. Ik crashte in de grote vakantie. Met behulp van antidepressiva ben ik toch terug gaan werken maar dan halftijds. Toch bleef het zwaar. Ik werkte gemiddeld 60 uur per week. Ik heb veel slaap nodig maar dat kwam er niet van. Drie jaar geleden ben ik weer gecrasht en heb ik 3 maanden ziekenverlof genomen. Ik wou absoluut terug aan het werk. En met behulp van nog meer medicatie ging dat. Ik wou niet aanvaarden dat ik best een lange tijd thuis bleef. Ondertussen volgde ik wel allerlei therapiën. Nu ben ik reeds een jaar thuis. Ik volg sinds oktober 2013 bowen-therapie. Sinds ik deze therapie volg, voel ik herstel. Dit is de eerste keer dat ik echt herstel voel. Ik kon niet tot rust komen maar de bowen-therapie geeft zalige rust. Ik voelde me telkens tot rust komen op de tafel tijdens de therapie, een diepe herstellende rust. Toen ik startte met bowen, was mijn energieniveau maar 2/10. Ik kon nog maar heel weinig. Ik moest zelfs een poetsvrouw in huis nemen. Nu wisselt mijn energieniveau tussen de 6 en 8/10. Prémenstrueel heb ik het nog moeilijk.

Ik moest regelmatig kalmeertabletten nemen omdat mijn geest nog maar weinig rust vond maar nu hoef ik dat niet meer. Ook kan ik langzaam mijn anti-depressiva afbouwen. Ik voel me weer gelukkig en bowen heeft me zeker hierbij geholpen. Ik heb mijn situatie aanvaard. Dat kon ik voor de bowentherapie niet.

Wat ook opvallend is, is dat ik minder behoefte heb aan suikers.

Ik moet ook zeggen dat Marijke heel veel ervaring heeft met bowentherapie en gesprekstherapie. Dat voel en merk ik heel goed. Ze heeft een soort 6de zintuig.

Ik wilde mijn getuigenis delen omdat het mij zo goed helpt en ik via deze weg mensen met een burnout kan stimuleren om ook de goede stappen te zetten.”