Burn-out

Bowen Therapie en …..
Burn-Out, komt het nog goed?

Een burn-out is een heftige ervaring. Een groot gebrek aan energie, volledige uitputting, nergens zin in hebben, overal tegenop zien. Alles is teveel. Veel huilen, soms boosheid, onredelijk zijn, overal pijn hebben maar waarvan??

Deze ervaring hakt er behoorlijk in en het erkennen alleen al dat je niets meer kunt is een emotionele klap op zich. De meeste mensen weten diep in hun hart dat er iets aan de hand is en er iets moet veranderen, maar ja, hoe doe je dat en vooral wanneer? Uitstellen en er niets mee doen is dan ook een veelgehoorde strategie, maar het zwaard van damocles komt heus voorbij.  Het lichaam slaat je knock-out en verplicht je om rust te nemen en na te gaan denken over je leven.

Voor mensen in de directe omgeving van deze personen is het ook moeilijk. Zo hebben ze een partner/moeder/vader die alles kan en altijd vrolijk is en zo zit een verdrietig en vermoeid persoon tegenover hun, die niet kan verklaren wat er aan de hand is maar alleen maar MOE is en nergens zin in heeft. Hun begrip voor de situatie is erg belangrijk. Het erkennen dat die ander ziek is, is een belangrijke stap. Ook de omgeving moet zich aanpassen en een stapje terug doen. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer respect voor elkaar zal relaties versterken.

Burn-out treft vaak mensen die moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, voor iedereen klaar willen staan, een goede moeder, vader, echtgeno(o)t(e), vriend(in), dochter/zoon willen zijn maar ook op het werk erg perfectionistisch zijn. Tijd vrijmaken voor zichzelf doen ze niet. Ze rennen de hele dag en denken vooral dat het ‘normaal’ is.

De burn-out periode heeft een reden: je lichaam wil niet meer zo leven als het al die jaren heeft gedaan en gaat in staking! Eigenlijk moet je blij zijn dat je lichaam nog kan nadenken, want jij doet het niet meer. Het is een verwerkingsproces van de afgelopen jaren waarin je jezelf veel tekort hebt gedaan.

Een pilletje lost het probleem niet op. Het kan het probleem zelfs verergeren.  
Je hoofd draait overuren en je gaat piekeren en te veel nadenken en dan blijkt dat er nog veel oud zeer ergens in een hoekje van je hoofd zit. Vaak zit er veel pijn in je lichaam: schouders en nek doen al tijden pijn en hoofdpijn staat ook regelmatig op het menu.

Eigenlijk vind jij je leven ook niet zo leuk, maar zo lang alles loopt, loop jij mee tot dat er iets gebeurt wat de druppel is die de welbekende emmer doet overlopen.

Een burn-out is het begin van een ander leven. Dat kan betekenen het einde van een relatie, het einde van die baan*, die stressvoller was dan je dacht, of gewoon een andere invulling van waar je mee bezig bent.
Misschien meer quality time met je partner? Niet meer zo lang werken maar ook rust nemen en samen leuke dingen doen? Vaker een weekendje weg of gewoon ’s-avonds gezellig op de bank met een wijntje?
Er moeten keuzes gemaakt worden en dat kan alleen met een gezond hoofd en een gezond lijf.

De Bowen Therapie geeft die rust. Het haalt alle spanning uit je lijf en uit je hoofd. De emoties komen omhoog, maar alle stress, vergeten verdriet, spanningen van dat harde werken moeten eruit.
De tijd breekt aan dat je alleen aan jezelf moet denken. Dat is moeilijk, want het voelt als egoïsme, maar dat is het zeker niet. Je moet weer van jezelf gaan houden,  dat is heel erg belangrijk.
Van jezelf houden is een vereiste voordat je van een ander kunt houden.

Het lichaam doet geen pijn meer, maar gaat ontspannen en weer goed functioneren. EN…….. je gaat weer lachen en genieten. Je gaat je zegeningen tellen en kijkt niet meer naar wat je niet hebt maar wat je wel hebt. Materiële zaken zijn minder belangrijk, het leven wordt belangrijk!

BURN-OUT, een belangrijk keerpunt in je leven

Onderstaande mail kreeg ik van een cliënt met een Burnout.

 “Ik ben in ziekenverlof met een burnout. Ik kan dat maar moeilijk aanvaarden. 7 jaar geleden ben ik letterlijk gecrasht na plots stop zetten van anti-depressiva en sindsdien gaat het niet meer goed met mij. Ik ben opnieuw antidepressiva gaan nemen en daarop heb ik maar doorgewerkt en nu gaat het niet meer. Ik heb psychisch geen energie meer, heb malende gedachten en kan nog maar moeilijk ontspannen en innerlijke rust krijgen. Ik heb al vanalles geprobeerd: osteopathie, acupunctuur, neurofeedback, ... Nu ben ik bezig met mindfulness maar ik voel me zo moe dat die meditatieoefeningen al te veel zijn. Ik kom niet echt tot rust. Is dit een herkenbaar verhaal voor jou? Kan bowen-therapie helpen? Ik neem naast antidepressiva ook bachbloesems. Door mijn langdurig ziekenverlof heb ik nog maar een laag inkomen. Natuurlijk heb ik er veel voor over om beter te worden. Maar als je denkt dat bowen-therapie niet iets is voor mij, heb ik natuurlijk graag een eerlijk antwoord.” (aan het einde van dit artikel vindt u haar eigen verhaal).

Dit mailtje van een cliënt maakt duidelijk wat een burnout met je doet. Je bent jezelf niet meer, je bent alleen maar moe en functioneert op een laag pitje. Je hebt al van alles geprobeerd, maar niets is gelukt. Je gelooft dan ook nergens anders meer in. Geen wonder dat ze eerst vraagt of het wel zal helpen. Het hele traject opnieuw ingaan is al een overwinning op zich. Ze moest er ook nog een stukje voor rijden en het kost geld. De nood was dus hoog en de hoop op herstel was eigenlijk nihil. Bowentherapie, de laatste strohalm.

Psychisch geen energie meer, malende gedachten, moeilijk ontspannen, geen innerlijke rust, maar ook angst. Niet meer naar de supermarkt durven omdat je bang bent voor de hoeveelheid mensen, de drukte, etc.  enkele kernpunten van een burnout. Het grootste probleem daarbij is dat je alleen maar kunt denken aan hoe MOE je bent. Je lichaam is op en kan gewoon niet meer. Het gevaar van anti-depressieva ligt om de hoek, want het is zo verleidelijk als je zo slecht in je vel zit. Probeer dan maar eens ‘nee’ te zeggen tegen de dokter. Je doet ook niks meer omdat je moe bent en omdat je niks meer doet word je moe. Een circel waar je niet meer uit komt.

De vraag dient zich aan hoe het zover heeft kunnen komen. Waar is het mis gegaan?

Om die antwoorden te krijgen moeten we vaak terug in de tijd. Er is altijd een punt van omslag geweest. De meeste mensen weten dit ook als ze terug denken. Dit punt is heel divers en voor velen anders. Het kan een overlijden zijn van een dierbare, een moeilijke jeugd, een baan verliezen, verhuizen, maar ook na een groot aantal jaren van zorg voor ouders en/of kinderen terug vallen in je eigen leven en dus in een zwart gat.
Vaak komt boosheid om de hoek kijken. Je bent boos op iedereen om dat je boos bent op jezelf. Je hebt jezelf jaren verwaarloosd qua liefde, verzorging, het invullen van je eigen leven. Nooit NEE kunnen zeggen is ook een belangrijk punt. Veel mensen denken niet aan zichzelf maar altijd aan een ander. Vergeten dat ze zelf ook nog iets “mogen” en een leven hebben. 

 

Wat kan de Bowentherapie doen om je te helpen?

Het Bowentraject is een belangrijke start van herstel. Je lichaam is compleet uit balans en weet net te overleven. In het begin is het moeilijk, want je moet weer op de rails worden gezet en je wordt vooral geconfronteerd met jezelf.
Heel belangrijk is daarbij dat je onderkend dat je het niet alleen kunt. Je moet ook thuis hulp inroepen. Er moet iemand helpen met het huishouden, met de zorg voor kleine kinderen, je de zorg uit handen nemen in totaliteit. 
Dat is ontzettend moeilijk, omdat je het idee hebt dat je gefaald hebt. Hulp vragen is voor vele mensen een gevoel van zwakte, terwijl het juist een gevoel van kracht is. Je erkent dat je het niet alleen kunt en hulp nodig hebt.
Praten is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Je hart uitstorten na al die jaren van je gevoelens opkroppen.
De Bowentherapie helpt je weer te ontspannen en geeft rust. Want dat kan je allang niet meer. Je lichaam verkeert in een fight en flight stand. Dat betekent dat de stress constant is en niet meer weg gaat. Je lichaam en geest staan constant ‘aan’. De ‘uit’knop doet het niet meer. De verbinding tussen lichaam en geest is weg. De Bowentherapie herstelt die verbinding.

Dit is haar eigen verhaal van bovenstaande cliënt met een burnout:

“Eigenlijk is de burnout bij mij begonnen 8 jaar geleden. Ik werk in het secundair onderwijs en we kregen inspectie. Ik moest mijn cursussen zelf maken en heb nachten doorgewerkt. Ik crashte in de grote vakantie. Met behulp van antidepressiva ben ik toch terug gaan werken maar dan halftijds. Toch bleef het zwaar. Ik werkte gemiddeld 60 uur per week. Ik heb veel slaap nodig maar dat kwam er niet van. Drie jaar geleden ben ik weer gecrasht en heb ik 3 maanden ziekenverlof genomen. Ik wou absoluut terug aan het werk. En met behulp van nog meer medicatie ging dat. Ik wou niet aanvaarden dat ik best een lange tijd thuis bleef. Ondertussen volgde ik wel allerlei therapiën. Nu ben ik reeds een jaar thuis. Ik volg sinds oktober 2013 bowen-therapie. Sinds ik deze therapie volg, voel ik herstel. Dit is de eerste keer dat ik echt herstel voel. Ik kon niet tot rust komen maar de bowen-therapie geeft zalige rust. Ik voelde me telkens tot rust komen op de tafel tijdens de therapie, een diepe herstellende rust. Toen ik startte met bowen, was mijn energieniveau maar 2/10. Ik kon nog maar heel weinig. Ik moest zelfs een poetsvrouw in huis nemen. Nu wisselt mijn energieniveau tussen de 6 en 8/10. Prémenstrueel heb ik het nog moeilijk.

Ik moest regelmatig kalmeertabletten nemen omdat mijn geest nog maar weinig rust vond maar nu hoef ik dat niet meer. Ook kan ik langzaam mijn anti-depressiva afbouwen. Ik voel me weer gelukkig en bowen heeft me zeker hierbij geholpen. Ik heb mijn situatie aanvaard. Dat kon ik voor de bowentherapie niet.

Wat ook opvallend is, is dat ik minder behoefte heb aan suikers.

Ik moet ook zeggen dat Marijke heel veel ervaring heeft met bowentherapie en gesprekstherapie. Dat voel en merk ik heel goed. Ze heeft een soort 6de zintuig.

Ik wilde mijn getuigenis delen omdat het mij zo goed helpt en ik via deze weg mensen met een burnout kan stimuleren om ook de goede stappen te zetten.”

Herkent u zich in bovenstaand verhaal? Loop dan niet langer rond met al je klachten. Neem contact op met Marijke Schroot en begin aan uw herstel en aan een nieuw leven.

Je zult zien dat je er veel krachtiger uit komt en je nieuwe leven weer waardevol wordt, vol vreugde en liefde voor anderen maar vooral voor jezelf!

 
 

*In de praktijk blijkt een burn-out vaak gevolgd te worden door een carrièreomslag; voor veel ex-cliënten blijkt hun burn-out reden te zijn te reflecteren op hetgeen ze écht willen. Vaak is dat iets anders dan de baan die ze voorheen hadden.